Waterpokken zwanger

Deel deze website:

Vrijwel iedereen heeft al vroeg tijdens de jeugd waterpokken gehad. Toch zijn er ook volwassenen die de ziekte nog kunnen krijgen. Wanneer een vrouw tijdens de zwangerschap waterpokken krijgt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor zowel de vrouw zelf als de ongeboren baby.

Waterpokken en zwangerschap

De kans op complicaties tijdens de zwangerschap wordt groter wanneer de moeder waterpokken heeft. Ongeveer één op de tien zwangere vrouwen met waterpokken krijgen een longontsteking. Naast een longontsteking, kan er ook een leverontsteking, nierontsteking, hartontsteking en hersenontsteking ontstaan. De kans op complicaties bij de zwangere vrouw door waterpokken neemt toe naar mate de zwangerschap verder gevorderd is. In zeer zeldzame gevallen kan waterpokken tijdens de zwangerschap dodelijk zijn.

De gevolgen van waterpokken op de ongeboren baby hangen af van het stadium van de zwangerschap. Bij een zwangerschap van maximaal 24 weken kan de ongeboren baby het foetaal varicella syndroom krijgen, ook wel bekend als het congenitaal varicella syndroom . Dit is een syndroom dat leidt tot problemen in de ontwikkeling van de huid, ogen, benen, armen, hersenen, blaas en darmen. De kans op dit syndroom is het grootst tussen de dertiende en twintigste week van de zwangerschap, ongeveer 2%. Vóór deze periode is de kans op het syndroom een stuk kleiner, na deze periode is er geen enkel risico meer op dit syndroom.

Ongeboren baby’s ouder dan 24 weken ondervinden meestal geen gevolgen van de infectie. Wel blijven zij het virus bij zich dragen. Dit kan ertoe leiden dat de baby geboren wordt met waterpokken, of dat het na enkele jaren gordelroos ontwikkelt, een aandoening die vergelijkbaar is met waterpokken.

Behandelen waterpokken zwangerschap

Wanneer een vrouw nog niet eerder waterpokken heeft gehad, kan zij zich laten inenten tegen het virus voor de zwangerschap. Bij waterpokken tijdens de zwangerschap kan er worden behandeld met antivirale medicijnen, zoals aciclovir. Voorwaarde is dat de infectie in een zeer vroeg stadium wordt ontdekt. Wanneer de waterpokken eenmaal aanwezig zijn, heeft behandeling met antivirale medicijnen geen zin meer.