Waterpokken volwassenen

Deel deze website:

Hoewel verreweg de meeste mensen al gedurende de kindertijd waterpokken oplopen, komt het ook voor dat mensen op volwassen leeftijd pas met de ziekte te maken krijgen. De symptomen van waterpokken zijn bij volwassenen vaak iets heftiger dan bij kinderen. Toch is de ziekte ook bij volwassenen meestal onschuldig.

Waterpokken bij volwassenen

Net als bij kinderen, begint waterpokken bij volwassenen met (hoge) koorts en symptomen die lijken op een verkoudheid (vaak gepaard met een verstopte neus). Bij volwassenen zijn deze symptomen vaak al hevig genoeg om thuis te moeten blijven. Na enkele dagen beginnen de bulten met blaasjes te ontstaan op de huid. De hoeveelheid blaasjes die ontstaat verschilt sterk per persoon. Over het algemeen ontstaan er relatief veel blaasjes bij volwassenen. De blaasjes jeuken flink en zijn gevuld met een heldere vloeistof.

Na een goede week groeien er korstjes op de blaasjes. Na ongeveer tien dagen zijn de blaasjes verdwenen, hoewel de huid nog enkele weken nodig kan hebben om volledig te herstellen. Er kunnen littekens achterblijven wanneer de blaasjes open zijn gekrabd.

Behandelen waterpokken volwassenen

Wanneer ernstige klachten ontstaan, kan waterpokken behandeld worden. Meestal is behandeling puur ondersteunend. Zo kan de jeuk verminderd worden met mentholpoeder en kan er pijnstilling worden genomen tegen de koorts en koortssymptomen. Behandeling met antivirale medicijnen is mogelijk, maar dit moet al in een zeer vroeg stadium van de ziekte gebeuren. Over het algemeen wordt er alleen behandeld met antivirale middelen wanneer iemand een verhoogd risico loopt op complicaties door bijvoorbeeld een zwak immuunsysteem. Tot slot kan er voor tegen de jeuk gekozen worden voor een medicijn met zinkoxide. Een voorbeeld van een vrij verkrijgbaar medicijn met zinkoxide is lotio alba.

Complicaties waterpokken bij volwassenen

Volwassenen lopen een groter risico op complicaties dan kinderen met waterpokken. Complicaties kunnen bijvoorbeeld een longontsteking of hersenontsteking zijn. Ook kunnen er ontstekingen ontstaan in het hart, de nieren, huid, ogen, gewrichten, schildklier en blinde darm. Hoewel complicaties vaker voorkomen bij volwassenen, is het ontstaan van complicaties nog altijd redelijk zeldzaam.