Waterpokken kind

Deel deze website:

Waterpokken staat, net als bijvoorbeeld roodvonk, rode hond en mazelen, bekend als een typische kinderziekte. Ongeveer 95% van alle mensen heeft tijdens de vroege jeugd een keer waterpokken gehad. Waterpokken is bij kinderen niet gevaarlijk, maar wel storend.

Waterpokken bij kinderen

In de kindertijd komt het lichaam voor het eerst in aanraking met veel verschillende virussen en bacteriën. Niet voor niets zijn er veel ziektes bekend die bijna uitsluitend bij kinderen voorkomen. Na een eerste besmetting is het lichaam immuun tegen de meeste van deze ziektes.

Het waterpokkenvirus is enorm besmettelijk. Als eenmaal één kind in een klas waterpokken heeft gehad, is het niet ongebruikelijk dat een groot deel van de klas kort hierop volgt. Het virus is al besmettelijk voordat de eerste symptomen optreden. Op deze manier kan een kind meerdere andere kinderen besmetten met het waterpokkenvirus, zonder dat het zelf al ziek is van het virus. Dit kan voorkomen worden door kinderen te leren om de mond en neus te bedekken bij het hoesten en niezen, ook als het kind niet ziek is.

Verloop waterpokken bij kinderen

Waterpokken duurt bij kinderen gemiddeld zo’n tien dagen. Gedurende de eerste één á twee dagen voelt het kind zich vaak ziek en zijn er symptomen die lijken op een lichte koorts en verkoudheid. Na deze dagen beginnen de blaasjes te ontstaan over het hele lichaam. Het kind moet in deze periode thuis worden gehouden om rust te houden en verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De blaasjes jeuken flink, maar mogen niet opengekrabd worden. Dit kan leiden tot infecties en littekens. Behandel de blaasjes eventueel met mentholpoeder of met lotio alba, een medicijn met zinkoxide, om de jeuk tegen te gaan.

Complicaties bij kinderen met een zwak immuunsysteem

Kinderen met een zwak immuunsysteem moeten extra goed in de gaten worden gehouden. De kans op complicaties is bij deze kinderen groter dan normaal. Wanneer er symptomen aanwezig zijn die duiden op een longontsteking, is het altijd verstandig om een arts te raadplegen. Voor meer informatie over een longontsteking en alle bijkomende symptomen kunt u terecht op www.longontstekingsymptomen.net.