Waterpokken besmettelijk

Deel deze website:

Waterpokken is een erg besmettelijke ziekte. Het virus dat de waterpokken veroorzaakt kan erg simpel worden overgedragen op andere personen. De meeste kinderen van vijf jaar oud zijn al eens in aanraking gekomen met het virus. Onder volwassenen is slechts een zeer klein deel nooit eerder besmet geweest met het virus.

Waterpokken is al besmettelijk voordat de blaasjes ontstaan. Hierdoor kan het virus zich erg snel verspreiden in een groep mensen.

Waterpokken besmettelijk via de lucht

Het waterpokkenvirus zit onder andere in de keel en mond van een besmet persoon. Vanuit de mond en neus komt het virus in de lucht terecht wanneer de persoon hoest of niest. Het virus zit dan in kleine druppeltjes die door de lucht zweven. Deze druppeltjes kunnen worden ingeademd of direct in de mond van een ander persoon terecht komen. Ook kan het op objecten terecht komen, zoals een deurklink. Via de handen kan het virus zo alsnog in de mond of neus terecht komen. Door altijd de mond en neus te bedekken met de hand bij het niezen en hoesten kan besmetting grotendeels voorkomen worden.

Waterpokken besmettelijk via blaasjes

Bij waterpokken ontstaan over het hele lichaam blaasjes die een heldere vloeistof bevatten. Dit is een vloeistof die is ontstaan als gevolg van de infectie. Deze vloeistof zit vol met miljoenen virussen. Zodra een blaasje kapot gaat, komen de virussen vrij en kunnen ze andere mensen besmetten. Het kapot krabben van blaasjes moet dan ook zoveel mogelijk voorkomen worden.

Hoewel de meeste virussen in de vloeistof van het blaasje zitten, is het toch verstandig om ook contact met intacte blaasjes te voorkomen. Er kunnen altijd verdwaalde virussen aanwezig zijn op de huid van een besmet iemand. Eén virus kan in theorie al voldoende zijn om een andere persoon te besmetten. Hou de huid zo schoon mogelijk om nieuwe besmettingen met het virus te voorkomen en voorkom beschadigingen van de blaasjes.