Waterpokken behandeling

Deel deze website:

Waterpokken is erg vervelend, maar over het algemeen gelukkig niet schadelijk. In verreweg de meeste gevallen heeft de ziekte geen bijzondere behandeling nodig. Wel kunnen de symptomen bestreden worden. Zo kunnen de blaasjes worden ingesmeerd met een crème of poeder die de jeuk tegengaat.

Wat te doen bij waterpokken?

Iemand met waterpokken heeft geen bijzondere behandeling nodig, maar het kan wel verstandig zijn thuis te blijven zolang de blaasjes aanwezig zijn. Waterpokken is enorm besmettelijk. Door thuis te blijven kan voorkomen worden dat andere personen besmet worden met het virus. Met name contact met jonge kinderen moet vermeden worden om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het is verder vooral belangrijk om het lichaam de tijd te geven om te herstellen van de ziekte. Na iets meer dan een week zijn de meeste mensen al hersteld van waterpokken. Hou de huid goed schoon, maar laat de blaasjes zoveel mogelijk met rust. Kapotte blaasjes kunnen leiden tot meer besmettingen en infecties van de huid.

Door de huid goed schoon te houden, kan besmetting met andere ziektemakers voorkomen worden. De huid is door al de blaasjes enigszins beschadigd en hierdoor redelijk gevoelig voor infecties. Ook de nagels moeten kort worden gehouden. Onder de nagels kunnen gemakkelijk huidschilfers terecht komen die het virus bevatten. Ook andere virussen en bacteriën zouden hier terecht kunnen komen. Deze zouden in een later stadium tot andere infecties van de huid kunnen leiden.

Middel tegen waterpokken

Waterpokken gaat meestal gepaard met flinke jeuk rond de blaasjes. Deze jeuk kan worden tegengegaan door de blaasjes met mentholpoeder te behandelen. Ook kunnen er medicijnen met zinkoxide gebruikt worden op de blaasjes. Dit brengt de uitslag tot rust, waardoor de jeuk minder wordt. Een voorbeeld van een medicijn met zinkoxide is lotio alba. Dit is een medicijn dat zonder recept bij de drogist verkrijgbaar is.