Incubatietijd waterpokken

Deel deze website:

De incubatietijd is de periode tussen het moment van besmetting en het optreden van de eerste symptomen. Bij waterpokken is de incubatietijd 10 tot uiterlijk 21 dagen. Gemiddeld gezien duurt de incubatietijd bij waterpokken 13 tot 18 dagen.

Wat gebeurt er tijdens de incubatietijd van waterpokken?

Tijdens de incubatietijd is het lichaam al besmet met het virus. Bij waterpokken zal het virus in deze periode met name in de keel en mond aanwezig zijn. Hier infecteert het cellen en is het bezig om zich te vermenigvuldigen. Gedurende deze periode veroorzaakt het virus nog geen ziekteverschijnselen. Het virus wordt dan ook nog niet (voldoende) opgemerkt door het lichaam. In een later stadium komt het virus in de huid terecht. Hier kan het uiteindelijk waterpokken gaan veroorzaken.

Al tijdens de incubatietijd is het veroorzakende virus van waterpokken besmettelijk. Met name de laatste dagen van de incubatietijd is het virus al erg besmettelijk. Door te hoesten en niezen kan het virus worden overgedragen op anderen, zonder dat de besmette persoon door heeft dat hij of zij het virus draagt.

Nadat de pokken zijn verdwenen, kan het virus jarenlang nog in inactieve vorm aanwezig blijven in het lichaam. In deze periode veroorzaakt het geen ziektes. Dit is niet een incubatietijd, maar een zogenaamde latente periode van het virus.

Bepalen incubatietijd waterpokken

Hoewel de gemiddelde incubatietijd bij waterpokken 13 tot 18 dagen is, kan het erg lastig zijn om per persoon de incubatietijd te bepalen. Omdat je niet direct ziek wordt van het virus, is het lastig te achterhalen op welk moment de besmetting heeft plaatsgevonden. De incubatietijd kan bij waterpokken meestal alleen bepaald worden wanneer er een specifiek moment bekend is waarbij er contact was met een besmette persoon.