Besmetting waterpokken

Deel deze website:

Het virus dat waterpokken veroorzaakt is erg besmettelijk. Niet voor niets heeft ongeveer 95% van de vijfjarige kinderen de ziekte al gehad. Besmetting met het virus gaat via de lucht (hoesten en niezen) en direct contact met de blaasjes.

Wanneer is waterpokken besmettelijk?

Waterpokken is al besmettelijk voordat duidelijk is dat iemand waterpokken heeft. De meest besmettelijke periode van waterpokken is de twee dagen voorafgaand aan het ontstaan van de blaasjes. In deze periode voelt iemand zich vaak al minder fit, maar wijst nog niets op waterpokken. Zeker op scholen en speelplaatsen kunnen er hierdoor erg veel kinderen besmet raken in korte tijd. Waterpokken blijft besmettelijk totdat er korstjes groeien op de blaasjes. Dit betekent dat de ziekte in totaal gemiddeld tien dagen lang besmettelijk is.

Hoe besmetting met waterpokken verloopt

Het virus dat waterpokken veroorzaakt zit onder andere in de neus en keel van een besmette persoon. Bij het niezen en hoesten kunnen miljoenen virussen in de lucht terecht komen. Deze kunnen gemakkelijk worden ingeademd. Ook kunnen de virussen via bijvoorbeeld een hand in de mond terechtkomen. Het is belangrijk dat de mond en neus altijd wordt afgedekt bij het hoesten en niezen. Het virus kan tenslotte al aanwezig zijn voordat iemand zich ziek voelt.

Iemand kan ook besmet raken met het virus door direct contact met de blaasjes. Deze blaasjes bevatten een heldere vloeistof die vol zit met het virussen. Zeker wanneer het blaasje kapot gaat, komt dit virus massaal vrij. Op deze manier kan het weer andere mensen besmetten.